Het begin is gemaakt

Het begin is gemaakt

Na een week van voorbereidende werkzaamheden en het verwijderen van de oude damwand zijn we vorige week  gestart met het aanbrengen van de nieuwe damwandplanken. Deze damwandplanken zijn gefabriceerd van gerecycled kunststof.  De kunststof damwandplanken worden verticaal verankerd met houten palen.  Horizontaal wordt de damwand middels ankerstangen aan de tuinzijde van de woningen  in de grond verankerd. De nieuwe damwand wordt aan de bovenzijden met onbehandeld hardhout afgewerkt.  Al deze werkzaamheden  worden door Kobus, Piet en Teus met behulp van drijvende pontons vanaf  het water uitgevoerd. Kobus en Piet zijn de mensen die de maatvoering en de handmatige werkzaamheden uitvoeren. Teus is de machinist op de hydraulische kraan die vanaf het ponton de damwandconstructie in de grond trilt en de zware houten balken met de kraan aanreikt zodat deze door Kobus en Piet aan de damwandconstructie bevestigd kunnen worden.

Naast de gerecycled kunststof damwandplanken is al het te verwerken hout duurzaam geproduceerd.  Duurzaam geproduceerd hout is geproduceerd volgens strenge regels. Het systeem is er op gericht dat in de toekomst de natuur behouden blijft. Zo mag in een tropisch oerwoud per hectare slechts één keer in de dertig jaar een beperkt aantal bomen gekapt worden. In de tussentijd kan het bos zich herstellen door bijvoorbeeld het bij planten van bomen.

Deze week gaan we starten met het aanvullen van grond achter de nieuwe damwand en het weer terugplaatsen van de verwijderde vlonders en zwemtrap. Omdat de nieuwe damwand hoger staat dan de oude zullen de tuinen aan de zijde van de damwand hoger afgewerkt worden dan het oorspronkelijke maaiveld. Daar waar nodig zal het terrein opnieuw met graszaad ingezaaid worden.

Mevrouw Marijke van Ekeren, bewoonster van Blauwe Pannen, heeft enkele project foto’s gemaakt die we op de informatiepagina ( http://deheerlandenwater.net/de-blauwe-pannen/fotos-werkzaamheden/)  van het project geplaatst hebben. Hiervoor willen wij haar bedanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.